Servicii

servicii-hero.webp

Fluorizarea

Fluorizarea profesioanala este procedura stomatologica cu cel mai bun rezultat in prevenirea cariei dentare, fluorul fiind pana in prezent singurul element cu proprietati carioprofilactice certe, demonstrate in urma a numeroase studii clinice. Fluorizarea locala reuseste sa previna aparitia cariei prin efectul de remineralizare aupra suprafetelor dentare demineralizate in urma atacului acizilor din placa bacteriana. Totodata, fluorul ”sigileaza” canaliculele dentinare, avand efect de reducere a sensibilitatii dentinare.

Fluorizarile se pot realiza si personal de catre pacienti, dar datorita riscului utilizarilor intense, cu fecventa exagerata sau in cantitati prea mari (situatie in care apare intoxicatia croica cu fluor - fluoroza dentara si osoasa), este mai precaut sa se realizeze in cabinetul de medicina dentara.

Indicatii fluorizare

Fluorizarea profesionala este un tratament usor de realizat, rapid, dar cu beneficii extraordinare pentru o plaja larga de pacienti expusi atacului carios, cum ar fi:

1. La copiii cu varsta de peste 2 ani, deoarece exista riscul aparitiei cariilor de biberon.

2. Pentru protejarea dintiilor permanenti, se face fluorizarea in primii doi ani de la aparitia lor pe arcada.

3. Pacientii cu diferite grade de handicap care au difcultati in mentinerea unei igiene orale bune.

4. Persoanele cu anomalii genetice care au o structura deficitara a tesuturilor dure dentare si la care se constata o explozie de cariia active sau zone incipiente de demineralizare a smaltului.

5. Pacientii cu xerostomie, care nu mai beneficiaza de actiunea protectoare a salivei.

6. Pacientii cu hipersensibilitate dentinara.

7. Pacientii cu protezari fixe (coroane, punti), in edentatiile partiale.

8. Pacientii purtatori de aparate ortodontice.

9. Pacientii cu parodontopatie, care au expuse suprafete variabile ale radacinilor dentare, pentru a preveni caria de colet.

10. Ca regula generala dupa fiecare detartra si albire dentara.

Etapele fluorizarii:

1. Pentru inceput, pacientul trebuie sa realizeze un periaj profesional, pentru a pregati dantura. Daca existe depozite de tartru, se face si detartraj.

2. In cazul aplicarii solutiilor de badijonare, se izoleaza campul cu ajutorul ruloului, compreselor sau aspiratorului, care scad riscul inghitirii acestori preparate. Atunci cand se executa fluorizarea cu geluri aplicate in conformatoare, este necesara doar uscarea dintilor cu jet de aer.

3. Cea mai utilizata varianta este cea a aplicarii gelurilor fluoruate in conformatoare standard (care se aseamana cu lingurile pentru amprenta) sau in conformatoare realizate pe loc din material de amprenta (silicon chitos).

4. Dupa aplicare, preparatele fluorate trebuie mentinute in cavitatea orala, in contact cu dintii intre 30 secunde si 4 minute. Ulterior,pacientul este rugat sa scuipe si sa nu clateasca gura, sa manance sau sa bea apa timp de 30 de minute.