Servicii

servicii-hero.webp

Igienizarea dentara

Pastrarea unei igiene dentare reprezinta primul pas in mentinerea sanatatii bucale. Tartrul dentar nu se poate indeparta prin metode de igiena obisnuite, ci doar in cadrul cabinetului stomatologic de catre medicul dentist.

Detatrajul

Detartrajul dentar este metoda prin care medicul stomatolog indeparteaza tartrul dentar si placa baccteriana depuse in jurul dintilor, subgingival sau supragingival, lasand in urma suprafete netede, curate si lustruite. Profilaxia include detartrajul dentar pe langa multe alte lucruri cum este si vizita bianuala. Pe langa curatarea profesionala a dintilor, detartrajul este foarte important in prevenirea afectiunilor parodontale (parodontoza) si a inflamatiei gingivale (gingivita).
Pe dinti, in jurul gingiilor,se depune placa bacteriana, iar aceasta duce la afectiunile mentionate anterior. Detartrajul dentar nu doare si nu strica dintii.

Ce este tartrul si placa bacteriana

Tartrul dentar reprezinta totalitatea mineralelor si componentelor organice care se depun pe suprafata dintilor.
Placa bacteriana reprezinta un strat mai putin vizibil, atunc cand periajul dentar este unul corect, aflat atat pe dinte cat si in structura tartrului.
Tartrul dentar se gaseste atat supragingival, cat si subgingival. Suprafata acoperita cu tartru este rugoasa si permite stagnarea bacteriilor. Tatrul miroase foarte urat din cauza componentei organice.

Cum se realizeaza detartrajul dentar

Detatrajul dentar se face de catre medicul dentist. Sunt doua metode prin care se poate face detartrajul.

  • detartraj manual

  • detartraj cu ultrasunete

Detartrajul manual

Este rar. intalnit in tehnicile moderne de igienizare dentara. Acesta presupune utilizarea unui tip de instrumentar ascutit numit gheara de detartraj. Acest instrumentar vine in diferite forme si este utilizat pentru a aborda intreaga suprafata a dintelui.

Detartrajul manual este intalnit mai des in parodontologie si in chirurgia dentara. In acest context, se folosesc chiurete pentru a indeparta depuneri din pungi parodontale sau de pe suprafata implanturilor dentare.

Detartrajul cu ultrasunete

Acest tip de indepartare a tartrului dentar este varianta ideala atunci cand vorbim de cei mai multi dintre pacienti. Detatrajul cu ultrasunete presupune utilizarea unei anse care vibreaza extrem de repede si care, in contact, cu tartrul dentar, produce fracturarea si dislocarea acestuia de pe dinte. Acest tip de detratraj nu este dureros, datorita aparatului de ultima generatie pe care il detinem si a intensitatii reglabile a acestuia. Detartrajul cu ultrasunete se poate face atat supragingival cat si subgingival, daca se acorda atentia necesara.

Periajul profesional

Scopul periajului profesional este acela de a lustrui suprafetele dentare care au fost curatate de tartru dentar in prealabil cu ajutorul ansei de detartraj si de a indeparta coloratiile alimentare depuse. Coloratiile alimentare pot aparea din cauza ceaiului, a vinului, a cafelei si a diferitelor alimente colorate. Periajul se realizeaza cu o periuta rotativa si cu o pasta abraziva speciala folosita doar in cadrul cabinetului stomatologic.

Air-flow

Air-flow este un dispozitiv ce produce un jet puternic de apa, aer si pudra abraziva ce patrunde in zonele interdentare. In felul acesta se pot sabla si curata zonele interproximale (intre dinti).

Air-flow-ul are o serie de beneficii:

  • ajuta la igienizarea si mentinerea lucrarilor si a implanturilor dentare

  • indeparteaza petele superficiale

  • reduce sensibilitatea dentara

  • are un gust placut

  • este foarte benefic persoanelor purtatoare de aparat dentar

  • nu afecteaza smaltul dintilor

  • este o metoda rapida si nedureroasa.